Információs szám
06 70 421 5445
Bejelentkezés
 • Céginformáció
 • Székhely
  3561 Felsőzsolca, Mikszáth Kálmán utca 4.

 • Levelezési cím
  3527 Miskolc, Zsolcai kapu 34. A/102. iroda

 • Telefon
  +36 70 421 5445

 • Fax
  -

 • E-mail
  info@vantagealkusz.hu

 • Ügyvezető
  Weisz József

 • Adószám
  25470015-2-05

 • Cégjegyzékszám
  05-09-028573


Évente 82.800 Ft-ot bukhatsz pedig csak egy orvosi igazolás kellene!
Utolsó módosítás: 2018.07.27
Nagyon félelmetes neve van ennek az adókedvezménynek. Úgy hívják, hogy: súlyos fogyatékosság adókedvezménye, az szja törvényben személyi kedvezmény néven találod meg. A támogatott betegségek között vannak tényleg súlyos fizikai és szellemi fogyatékosságok, és sok olyan betegség után is jár adókedvezmény, ami mellett még lehet normális életvitelt folytatni (pl. laktóz érzékenység, cukorbetegség stb.)
Milyen betegségek után jár adókedvezmény 2018-ban?
 
A súlyos fogyatékosság utáni adókedvezmény azoknak jár, akiknek:
- olyan betegségük van, amit külön rendeletben fel van sorolva.
- a fogyatékossági támogatásban vagy rokkantsági járadékban részesülnek
 
Melyik jogszabályokban olvashatsz a betegség utáni adókedvezményről?
 
A jogszabályokban és a köznyelvben nagyon változatosan nevezik ezt az adókedvezményt, de ugyanarról van szó.
 
Személyi kedvezmény = betegségek utáni adókedvezmény = súlyos fogyatékosság kedvezménye = fogyatékossági adókedvezmény stb.
 
1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról, itt a 40. §-t keresd
 
335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről
49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról
 
Mennyi a súlyos fogyatékossági kedvezmény, betegség utáni adókedvezmény 2018-ban?
 
A betegségekre járó adókedvezmény összege évről-évre változik. Szerencsére nem csökken, hanem nő. Az adókedvezmény havi összege mindig az aktuális minimálbér 5%-a. Mivel a minimálbért emelik évről-évre, ezért az adókedvezmény is növekszik. Figyelj arra, hogy ne a szakmai garantált bérminimumot nézd, hanem a minimálbért. Számítás alapja: a bruttó összeg, nem a nettó!
 
A súlyos fogyatékosság adókedvezménye 2018-ban:
 
138 000 Ft * 5 %= 6 900 Ft
 
Tehát havonta 6 900 Ft adókedvezmény jár. Ez éves szinten már 82 800 Ft!
 
Nem dolgozol egész évben, csak pár hónapig?
 
A betegségekre járó adókedvezményt 2018-ban is azokra a hónapokra lehet igénybe venni, amelyik hónapokban a betegség fennáll. Tehát nem csak azokra a hónapokra, amikor dolgozol!
 
Milyen nyomtatványon igényelhetem év közben a betegség után járó adókedvezményt?
 
Ha szeretnéd év közben igénybe venni az adókedvezményt, akkor egy nyilatkozatot kell leadnod a munkahelyeden, amelyben kéred, hogy bérszámfejtéskor vegyék figyelembe. Így a nettó béred minden hónapban több lesz. További részleteket és nyilatkozat mintát ebben a cikkben találsz: Súlyos fogyatékosság kedvezménye nyomtatvány letöltés.
 
Adókedvezmény utólagos érvényesítése adóbevallásban
 
Dönthetsz úgy is, hogy év közben nem kéred a személyi kedvezményt (akár azért mert nem akarod, hogy a munkahelyeden megtudják, hogy beteg vagy). Ebben az esetben a 2018-as adóbevallásodban (azaz 2019 tavaszán) vedd igénybe a súlyos fogyatékosság adókedvezményét. Egy összegben fogod megkapni. Az adóbevallásod beérkezését követően 30 napos határidővel fogja a NAV kiutalni az adó visszatérítésed.
 
Milyen igazolás kell a betegség utáni adókedvezményhez?
 
Az adókedvezmény igényléséhez nem elég a kezelőlap, ambuláns lap, külön orvosi igazolást kell kérned róla. Erről részletesen ebben a cikkben írtam neked, itt nyomtatványt is találsz, amit az orvossal kell kitöltetni: Orvosi igazolás betegség adókedvezményéhez
 
Ha fogyatékossági támogatásban részesülsz, akkor nem kell orvosi igazolás után szaladgálnod, a támogatást megállapító határozat lesz a te igazolásod.
 
KATA-s egyéni vállalkozó, nyugdíjas, GYES-en lévő igénybe veheti-e a súlyos fogyatékosság adókedvezményét?
 
Fontos, hogy ez a juttatás nem támogatás, nem segély, hanem adókedvezmény. Tehát csak a megfizetendő személyi jövedelemadóból lehet igénybe venni. Ha nyugdíj/GYES/GYET mellett nincs adóköteles jövedelmed, akkor sajnos nem tudsz ezzel az adókedvezménnyel élni.
 
A KATA-s egyéni vállalkozók KATA adót fizetnek, nem pedig személyi jövedelemadót. Mivel a személyi kedvezmény csak a személyi jövedelemadóból vehető igénybe, emiatt sajnos a KATA-s vállalkozó nem tudja a betegsége utáni adókedvezményt kihasználni.
 
Ingatlan bérbeadás adójából igényelhető-e a betegség adókedvezménye?
 
Igen, figyelemmel az előbb leírtakra. A fizetendő személyi jövedelemadóból először az első házasok adókedvezményét kell levonni (ha jár neked), aztán a családi adókedvezményt (ha jár neked) , majd a maradék adóból lehet a fogyatékosság adókedvezményét (személyi kedvezményt) érvényesíteni.
 
Ha év közben a munkabérednél már figyelembe vették a betegségre járó adókedvezményt, akkor az ingatlan bérbeadás adójánál már nem lehet még egyszer igénybe venni, erre figyelj!

A betegségek teljes listáját ITT találjátok!
forrás: tudatosadozo.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Vantage Alkusz Kft
Készítette: SK Trend Kft
Verzió:
Utolsó frissítés: 2024.02.19