Információs szám
06 70 421 5445
Bejelentkezés
  • Céginformáció
  • Székhely
    3561 Felsőzsolca, Mikszáth Kálmán utca 4.

  • Levelezési cím
    3527 Miskolc, Zsolcai kapu 34. A/102. iroda

  • Telefon
    +36 70 421 5445

  • Fax
    -

  • E-mail
    info@vantagealkusz.hu

  • Ügyvezető
    Weisz József

  • Adószám
    25470015-2-05

  • Cégjegyzékszám
    05-09-028573


Érik a nyugdíjkatasztrófa: anyagi összeomlás vár az idősekre
Utolsó módosítás: 2018.08.21
Egy friss elemzés szerint soha nem álltak még olyan közel a teljes anyagi csődhöz az idős emberek, mint napjainkban. Sokan nem gondolnak aktív éveikben arra, mi lesz majd, ha elérik a nyugdíjkort, és egyáltalán nem jellemző az öngondoskodás a magyarokra.
A Consumer Bankruptcy Project elemzése megdöbbentő trendre világít rá: az idős amerikai lakosságot sokkal jobban fenyegeti a csőd veszélye, mint 25 évvel ezelőtt. Sőt, sokkal nagyobb az esélyük a teljes anyagi összeomlásra, mint a társadalom többi, fiatalabb rétegeinek.
A Times beszámolója szerint évente 100 ezer amerikai idős állampolgár ellen indul csődeljárás. Feltehetően az egyre bizonytalanabbá váló szociális háló áll a drámai események mögött. Konkrét okok között említik többek között, hogy az idősödő emberek képtelenek kifizetni a felmerülő orvosi költségeket, miközben sokan még nem fizették vissza házukra felvett jelzálogot és a hitelkártya adósságukat sem. Emellett segíteni kell a már felnőtt gyermekeiket és esetleg idős szüleiket is.
 
Itthon is szegények a nyugdíjasok?
 
Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet, hazánkban is sok a kifejezetten szegény nyugdíjas, és jelen állás szerint, a helyzet nem fog változni a közeljövőben sem. Ennek pedig az azoka,  hogy még mindig jellemző a magyarokra az öngondoskodás és aktív éveik alatt sem figyelnek arra, hogy idős korukban elég ellátást kapjanak majd.
 
2016-végén Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) összegyűjtötte azokat az élethelyzeteket, amelyekben különösen magas az időskori elszegényedés kockázata.
 
Kritikus helyzetek:
 
Háztartásbeliek: hiába komoly és nehéz munka a háztartás vezetése és a gyermekek felnevelése, ezek az emberek idős korukban nem lesznek jogosultak nyugdíjra.
Vállalkozók: akik az aktív éveikben, csak a minimális nyugdíjjárulékot fizettek, esetleg csak részmunkaidőben voltak bejelentve saját cégükbe, és nem tettek félre idős korukra, azok nem számíthatnak magas ellátásra.
Külföldön dolgozók: a külföldön befizettek járulék a magyar nyugdíjelszámoláskor nem vehető figyelembe.
Szürkén vagy feketén dolgozók: természetesen a nem, vagy nem teljes összeggel bejelentett munkavállalók sem kapnak magas ellátást.
Tőkejövedelemből élők: mivel a tőkejövedelem után (lakáskiadás, tőzsdézés, befektetés) nem kell nyugdíjjárulékot fizetni, így ezzel a pénzzel nem kalkulálhatnak.
 
Jelenleg tehát sokkal fontosabb az öngondoskodás, mint a korábbi évtizedekben, hiszen egyes becslések szerint az aktív munkavállaló felének jóval kevesebb lesz a valós nyugdíja, mint amennyire most számít.
 
Egyre tovább élünk, de mégsem teszünk félre idősebb korunkra, így a most aktív magyaroknak várhatóan a nyugdíj mellett is keményen dolgozniuk kell majd a tisztességes megélhetésért. A várható élettartam folyamatosan emelkedik, a nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők aránya azonban évek óta stagnál.


forrás: penzcentrum.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Vantage Alkusz Kft
Készítette: SK Trend Kft
Verzió:
Utolsó frissítés: 2024.02.19