Információs szám
06 70 421 5445
Bejelentkezés
  • Céginformáció
  • Székhely
    3561 Felsőzsolca, Mikszáth Kálmán utca 4.

  • Levelezési cím
    3527 Miskolc, Zsolcai kapu 34. A/102. iroda

  • Telefon
    +36 70 421 5445

  • Fax
    -

  • E-mail
    info@vantagealkusz.hu

  • Ügyvezető
    Weisz József

  • Adószám
    25470015-2-05

  • Cégjegyzékszám
    05-09-028573


Azonnali cselekvés szükséges az alulbiztosítottság csökentésére
Utolsó módosítás: 2018.11.16
A természeti katasztrófák gyakorisága folyamatosan növekszik, ami a világ népességének növekvő városiasodása, valamint katasztrófáknak kitett területekre koncentrálódása miatt egyre nagyobb károkat okoz a jövőben – állapítja meg legfrissebb elemzésében az Aon.
A Világbank szerint a szélsőséges időjárás okozta pusztítás évente mintegy 26 millió embert taszít szegénységbe, valamint közvetlen hatással van az érintett régió hosszú távú gazdasági fellendülésére. A biztosítások alapvető szerepet játszanak a kockázatnak kitett közösségek, gazdaságok ellenálló képességének növelésében, azonban a lefedettség még mindig nagyon alacsony – véli az Aon. 2017-ben például a biztosítások a veszteségeknek kevesebb, mint 40%-át fedték le, 231 milliárd dollárnyi kárt azonban nem védett biztosítás. A fejletlen régiókban ezeket a költségeket a társadalom legszegényebb és legsebezhetőbb tagjai viselik.
 
Az alulbiztosítottság a jelentés szerint több okra vezethető vissza. Ezek közé tartozik a tudatosság, az ismeretek hiánya és a kulturális korlátok, a világ számos pontján inkább a személyi megtakarítások növelésében, mint a biztosításkötésben bíznak az emberek. A helyzetet súlyosbítja a nem megfelelő szabályozói környezet, melyek számos fejlődő országban mély bizalmatlanságot eredményeznek a biztosítási iparággal szemben. A kötelező biztosítási követelmények hiánya, valamint a tényleges költségek alulbecslése is azt eredményezik, hogy kevesen kötnek ezekben az országokban biztosítást. Az államilag finanszírozott katasztrófa-elhárítási programok szintén csökkenthetik az egyének érdekeltségét a biztosításkötésben – állítja az Aon. Az Insurance Development Forum becslései szerint a biztosítási penetráció 1 százalékos emelkedés mintegy 22%-kal csökkentheti az adófizetőkre nehezedő katasztrófa helyreállítási terhet.
 

 
Alapvetően a közösség katasztrófákkal szembeni ellenálló képességét növeli, ha gyors és megbízható pénzügyi támogatást kapnak azok, akiknek arra a leginkább szükségük van. Ez a biztosítások alapvető funkciója, feltéve, ha a megsemmisült vagyontárgyak megfelelő biztosítási fedezettel rendelkeznek. Emellett a jól fejlett biztosítási piac előnyei közé tartozik az is, hogy a kockázatos magatartás elkerülésére, illetve kockázatcsökkentő intézkedések meghozatalára ösztönzi a biztosítottakat.
 
Az alulbiztosítottság csökkentése azonnali prioritást kell, hogy élvezzen, miután az éghajlatváltozás hatására egyre gyakoribbak és súlyosabbak a természeti katasztrófák, ami a világ legveszélyeztetettebb területein koncentrálódó lakosság számára különösen nagy veszélyt jelent – állapítják meg a jelentés szerzői. Ennek eléréséhez a biztosítóknak inkább a kormányokkal érdemes együttműködniük, partnerséget kialakítaniuk, hiszen a fogyasztókat jóval nehezebb elérni. A biztosítási ágazatnak arra kell törekednie, hogy partnerkapcsolatok révén növelje az általános kockázati tudatosságot és megfelelő irányban befolyásolja a szabályozást.


forrás: biztositasiszemle.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Vantage Alkusz Kft
Készítette: SK Trend Kft
Verzió:
Utolsó frissítés: 2024.02.19