Információs szám
06 70 421 5445
Bejelentkezés
  • Céginformáció
  • Székhely
    3561 Felsőzsolca, Mikszáth Kálmán utca 4.

  • Levelezési cím
    3527 Miskolc, Zsolcai kapu 34. A/102. iroda

  • Telefon
    +36 70 421 5445

  • Fax
    -

  • E-mail
    info@vantagealkusz.hu

  • Ügyvezető
    Weisz József

  • Adószám
    25470015-2-05

  • Cégjegyzékszám
    05-09-028573


Az Y-osok kétharmada saját kezébe venné a sorsát nyugdíjkérdésben
Utolsó módosítás: 2018.11.29
A nyugdíjtervezésben is jóval nagyobb önállóságot szeretne magának az Y-generáció: a 24-38 évesek majd’ kétharmada nem bízná magát az általános nyugdíjkorhatárra, hanem maga döntene, mikor megy nyugdíjba. 22 százalékuk már aktívan gyűjt is erre a célra, amihez további 22 százalékuk csatlakozna, ha növekedne a jövedelme. Általánosságban azonban 35 éves kortól kezdünk igazán gondolni a nyugdíj-előtakarékosságra – derül ki az NN Biztosító felméréséből.
Nagyobb önállóságra vágyik az Y generáció
 
A legtöbb kérdésben hasonlóan gondolkodnak a nyugdíjtervezésről az X és az Y-generáció tagjai, vagyis a most 39-55, illetve 24-38 évesek – derül ki az NN Biztosító, a nyugdíjcélú megtakarítási attitűdöket vizsgáló reprezentatív kutatásából. A két korosztály között a felmérés szerint a függetlenség igényében tapasztalható a legnagyobb eltérés: a fiatalabbak nagyobb önállóságot szeretnének.
 
Az Y-generációs válaszadók 63 százaléka mondta, hogy arra törekszik, ő maga dönthesse el, mikor megy nyugdíjba, nem bízná ezt az államilag meghatározott nyugdíjkorhatárra. Az X-eseknél csak 53 százalék gondolkodik így.
 
– emelte ki Nemes-Szabó Zsuzsanna, az NN Biztosító márka- és marketingkommunikációs vezetője, aki szerint a korai visszavonulás lehetősége is fontos motiváció lehet a fiatalabbaknál.
 
Hogyan tudunk hatékonyan félretenni?
Bár hasonló generációs különbség nem merül fel, de mindkét csoportot egyaránt megosztja például az a kérdés, hogy több vagy inkább kevesebb célra tudunk hatékonyan félretenni. Nagyjából fele-fele gondolja a két korosztálynak, hogy minél kevesebb dologra takarékoskodunk, annál kevésbé aprózzuk fel a pénzünket, és annál jobb eséllyel érjük el a kitűzött célt. A generációk nagyjából abban is egyetértenek, hogy az időskori jólétünk megteremtéséhez a legbiztonságosabb lehetőséget az ingatlanbefektetések jelentik.
 
A kutatás alapján ma minden ötödik 24-38 éves tesz félre nyugdíjas éveire, de a felmérés szerint további 22 százalék csatlakozna hozzájuk, ha nőne a jövedelme.
 
A kutatásban megkérdeztük a válaszadókat, hogy mit kezdenének, ha nettó 50 ezer forinttal többet keresnének. A fiatalabbak 22 százaléka mondta, hogy nyugdíjra kezdene spórolni. Ezzel a nyugdíjcélú előtakarékosság volt a körükben a második legnépszerűbb cél a bútorra és lakberendezésre spórolás után.
 
– mondta Nemes-Szabó Zsuzsanna.
 
Még látványosabb az eltökéltség azoknál, akik máris takarékoskodnak nyugdíjas éveikre: 69 százalékuk tenne még többet félre nyugdíjára, ha többet keresne.
 
Nyugdíjtervezés
 
A válaszok alapján a 35 éves kor tűnik vízválasztónak a nyugdíjtervezés terén, a 24-34 évesek közül ugyanis 37, a 35-38 évesek közül viszont már 49 százalék tervez félretenni időskorára. Látva, hogy az Y-generációsok jellemzően több célra takarítanának meg, mint az X-esek – ideértve például a lakás- és autóvásárlást, illetve a hiteltörlesztéseket is –, úgy tűnik, 35 éves korukra jut oda a többségük, hogy az egyéb céljai mellett vagy azok megvalósítása után már nyugdíjra is tudjanak gyűjteni.


forrás: biztosítómagazin.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Vantage Alkusz Kft
Készítette: SK Trend Kft
Verzió:
Utolsó frissítés: 2024.02.19